Friday, March 25, 2011

KISAH SEORANG YANG DIGELAR ABAH

Assalamualaikum w.b.t…
 Dah lama dh NM tak update blog nim..almaklumla…kat rumah xdek internet..y elok2 ade dh mati..huhuhu…semua sihat ke? Post kali ni bkn pasal pergi KK,,tp pasal len..kne langkah dulu sbb pic2 pegi KK tuh lom dieditkan lagi..huhhuh…hurmmm…nakmo ckp bnyk la…jom terjah…Bisillahirrahmanirrahim.. Pada 24.03.11, NM n ADIK BERADIK ade wat kenduri tahlil untuk arwah MAMA..dah genap setahun BELIAU meninggalkan kami adik beradik..kenduri ni sekadar untuk mengingati..walaupun kecil2an..tapi ia dah cukup bermkna buat BELIAU dan membuktikan bhw kami adik beradik tak pernah lupakan BELIAU walaupon sedetik..Mase nk wat mjlis nim..mmg bnyk sgt hlgan n cubaan NM tempuh..salah satu nye..23.03.11, “abah,org nk wat tahlil untuk arwah MA ni..abah nk wat ke x?”..HAMPA!!..tiada sebarang jawapan dr seorang yang digelar ABAH oleh MAMA dulu..ye..mgkin “MAMA” sdh tiada dalam kamus hidupnye..”hurm..xpelah”,NM menuju ke bilik dgn hati yang sebak+kecewa dan masih menunggukan jawapan..tambah lagi, dengan xda penganggkutannya..kete masuk bgkel sbb nk repair sume..mklumlah..kete org tua…kete lama..tp xkisah la yang tu..,sbb dengan jasa baik n prihatin TEH n AYAH TEH..dpt la NM pegi beli brg2 keperluan untuk majlis tahlil itu ngan BUSU..sdg duk pilih2 barang tu, sempat lagi wat kire2..sbb dlm beg NM ade rm150 je..,tu pom duit dr IBU EPAN yang sapot untuk semua mjlis nih..lam hati kata,harap2 cukup..NM dah mcm belangkas…xduk diam dh..dh balik dr beli brg2 NM lakukan tugas untuk masak mkn tghhri..rushing giler sbb takut ADIK blik skola mkn nasik..takut xdan.. sdg duk masak2 tu.. ”Asslamualaikum,2,3x”.. “Waalaikummussalam,teh.. ingt sape td..masuk la..”..TEH tolong bantu2 mane yang patut..lepastu NM pergi ambik BUSU n FAMILY bwk dtg umah..sbb BUSU tukang masak..lam kol 4:00pm tu..dh start memasak..mase tu kedengaran moto park kat umah..upenye ABAH blik dr kje..rushing giler..balik2 trus mndi2 sbb nk balik kemaman..wat pmbaca sume,kalo nk tahu..ABAH skrg dh ade jadual..mggu ni ABAH balik kemaman..minggu ldepan org kemaman balik kat UMOH YANG BURUK+HANYAR KUBANG ni...tnye mkn xag,dia jwb mkn dh..tnye nk air ke x,dia jwb xnak…ok,xpela yang tu..smpaila dia bergerak keluar dr rumah…xsepatah pom terdengar suaranye untuk bertanyakan tntang majlis tu..hancur luluh hati..sebak,sedih,.mula terpancul semua pertanyaan..ADAKAH MAMA DAH XDE DLM HATI ABAH?ADAKAH TELAH MATI SUME CINTA MEREKA?ADAKAH MAMA DH TIADA MAKNA UNTUK DIA?,,jatuh berderai butiran2 mutiara yang keluar dr kelopak mata ni.. xsanggup menahan…xkan la ari ni jgk  nk balik kemaman?esok kan ade?tggu la lepas sume mjlis ni selesai..hurmm… xpelah..kuatkan hati,cekalkan hati..ikhlaskan semua n berharap mjlis ni berjalan dgn lancar…jam 5:30pm…bihun Singapore(menunya) siap dh masak..tggu nk kne packing la..tp hold dului sbb NM nk kne g kat PRINCESS ANIS kat asrama nk hantar brg2 dia..adik yang terpaksa korbankan sume..semata2 kne duduk asrama..dulu hr2 dia call NM ckp nk balik..xnak duk asrama..tapi berkat dr semua kakak2,adik beradik len,sedara2 y nasihatkn dia..ALHAMDULILLAH,dia dh seronok duk kat asrama..xpe la ANIS,bertahan la untuk sementara…belajar molek2 ye..7:30pm dh siap sume..mknan pom dh dihantar ke SURAU HAJI MUDA dan Alhamdulillah..semua mknan habis..mgkin berkat dariNYA..ALHAMDULILLAH..akhirnya mjlis tahlil tu berjalan dgn lancar..jutaan TERIMA KASIH wat semua yang dh tolong NM..bagi pihak adik beradik NM,terima kasih buat BUSU n FAMILY,TOKMI,THE n FAMILY,ABANG n FAMILY,ADIK BERADIK,AJK2 SURAU dan wat SEMUA YANG TELAH JAYAKAN MAJLIS INI..ALHAMDULILLAH..


WARKAH BUATMU ABAH..

“ ABAH..bkn niat dihati ni nk memburuk2kan abah..tp skrg di blog nilah sume crite2 kehidupan org..org citer lam nim..seburuk2 ABAH pom.,.tetap ABAH y org hormati,sygi,cintai n sanjungi..ABAH yang slama ini cr duit untuk kehidupan kami adik beradik sehingga hari ini..kalau bukan dr hasil penat lelah mu..mgkin hr ini kami dh xdpt nk lihat dunia..hurmmm..ABAH…Ma adok dh ke lam ati ABAH?WALAUPON SEBESAR ZARAH?ye..org tahu..dulu abah kawin ngan MA bukan atas dasar CINTA,tapi atas dasar oeg tua yang nk ABAH n MA disatukan..tapi ABAH n MA dh hidup bersama dh 28TAHUN dah..dah 9 org anak2 yang dikurniakan..xkn tadok sikit pom ase ingt kat ARWAH MA?ye kami tahu..yang pergi watpe nk kenang lagi kan?tapi sekurang2nye..ingt la..MA bnyk sgt dh berkorban u kite sume…ingtla MAM walaupom untuk sesaat..org MOHON..tapi dulu,ABAH n MA senang sama2..susah sama2…dulu kalo xcukup duit MA berniaga ape aje smata2 nk bntu abah…tp bila dh senang sikit..dh boleh bernafas ngan lega..MA xdpt nk rasakan sume kesenangan tu..MA pergi dulu ,ABAH..hurm…dulu mase MA dh xde..status abah DUDA,,tp tidak lagi sekarang..ALHAMDULILLAH,status ABAH…SUAMI org..pani mgkin ABAH dh tak sunyi..ABAH skrg dh ade 2 periuk nasik y ABAH kne tanggung..kami tak kisah..kami ikhlaskan semua tu..mgkin jodoh abah,tak siapa dapat lawan ketentuanNYA..tapi kami pinta sedikit perhatian dr ABAH…kalo bkn untuk org pom..untuk adik2 yang kecik lagi tu…y xtahu apa2…xpaham apa2..dulu org ingt g,,sokmo ABAH baloh ngan MA kalo adop duit..tp kami tak paham..kami sering slhkan MA sbb ngamok n bleber sokmo…tp skrg bila dh tiada..kami paham knape MA gtu..MA nk sngkan anak2..bila tiada lagi BELIAU kat mukla bumi ni..baru kami mula nk hargainya..dan kami xmahu kesalahan ni juga kami lakukan terhadap ABAH..oleh itu..kami cube sedaya upaya untuk beralah..memahami kedaan ABAH,,,walupon dlm hati kami ni..sakit yang amat sgt..:(..ABAH,dulu masa ngan MA jauh skali kite 1 family nk merasa mkn @ dinner kat kedai kan…3,4 bulan ade skali kot..apetah lagi nk melancong jauh2,.,,habis jauh g SEKAYU je la..tu je tmpat y org ingt mase kecik2 dulu kite g..tapi skrg dh lain..ABAH dh punya family sdri..mgkin lam sebulan tu 3,4 kali mkn kedai kan..xpelah..xkisah la..yang tu hal abah..kalo ABAH rase ABAH dpt menyenangkan semua org dgn cr tu..truskan lah..biarlah kami adik beradik kat cni mkn hati,pendam perasaan..1 lagi y org nk luahkan..hari org balik dr SABAH..mlmnye tu smpai kat umah..xde pom ABAH tgur ke…org hulur mknan pom wat dek je..xpela..tau dh pesen abah guane…soknye lepas org kemas2 umah..dapur dh bersih sume…tnye plok ABAH ke org,org wat balik mnde dr SABAH…knape x dr mlm tadi je tnye?ke sbb dh tgk rumah molek..licin,bersih?xkn la 3 minggu org tadok rumah,rumah jd hanyar kubang>kang kak mr jugok?PERMAISURI HATI abah pom balik hujung minggu…xkn la xjage,,xbersih?dgn dapur berlemin nye…dgn bawah sink berair skali..hurmmm..hok gni la nk wat org lagi berat hat ink kje jauh2..xsapa sebulan kot tggal..rumah dh macam kapal pecoh..adik2 pom xterurus..harapkan KAK je ade cni.kalo tadok..tadok sape nk cre mkn minum ADIK2..Hurmm..gni r sng ABAH op…bia org adik beradik r cre adik2…duduk kat lain..ABAH g La ngan keluarga baru ABAH tu..org ingtkan  dah pás ABAH kawin..leh la org ringan beban sikit,,tapi tetap sama..malah lebih truk dr keadaan asal..ade baiknya ABAH xpayah kawin2 pom..senang..xpayah kne jage 2 periuk..duk ke hulur kehilir..tapi yelah,nk wat gane dh ..seme jadi dh..slame ari ni..org ikhlaskan seme y dh org wat..cume org mitok..abah bg la perhatian ke adik2..balik kmmn gtu gok..abah balik sorang2 je sane..adik2 xbwk dh..sian ke ADIK EMY...ye kan kecik ag..xsalah bwk dia sorang..dia pom duk sorang2 kat umoh..AKIM ,ANIS tadok dumoh,,.harap ke NANA n APIH je la ade dumoh..ye pom nk kawan..hr2 ye puasan jugok..xdok kawan..Hurmmm..xpe la ABAH…doa kami adik beradik supaya ABAH n FAMILY ABAH bahagia la smpai akhir hayat..MAAFkan andai ade yang wat ABAH terasa..@ wat terluka..bukan niat org nk memburuk2kan sesiapa..cume nk luahkan ape yanmg ade dlm hati ni..nk luah depan2..jauh skali..bia org berbicara ngan blog ni pom xpelah..sekurang2nye BLOGni peneman susah senang org..SELAMAT BERBAHAGIA..”


P/S:…(harap sume bersabar membacanye ye krn NM juga xmmpu untuk menulis lagi bertemankan airmata..sabar NM..sabar…ade hikmahnye nanti..)

9 comments:

- Ibu Erfan - said...

betapa cekal dan kuatnye hati mu wahai adik.. :'(

- Ibu Erfan - said...

benar kate2 arwah MAMA..

iwan pok him said...

sabarlah sayangku...

Aisy Naa said...

Sabar my sis..

sofea zahra said...

k.cik sabor r banyk2...aku faham perasaan mu...

ruby said...

dhlah,sapulah airmatamu,dik..truskan m'lngkah..ikhlaskan ati,gagahi jiwa dalam m'harungi onak n duri ni...InsyaAllah,Allah sentiasa ade ngan kite..doa tnpa gve up...u can..past is past...kwn2 ade d cc..snyum...peace...

Siti Mustika said...

i can be a shoulder for u to cry on...
i'll be with u always...
friends forever chik...
be patient dear.. ;)

Emy said...

Sabar ea~
InsyaAllah kebahagiaan tu akan tiba kelak

nAMn mRAr said...

thanks all..:(