Tuesday, March 29, 2011

ALAM KEHIDUPAN BARU

Salam sume...post kali ni sal kehidupan baru y akan NM lalui..kerja oh kerja..dulu seing mngeluh untuk mendptkn kje..usaha xputus2 dan sekarang hasilnya..ALHAMDULILLAH..NM dh dpt keje..walaupon bkn berpgkt besar,bergaji mahal..tp sdh cukup untuk permulaan bg NM..NM masuk keje hr ahad 20/03/2011 di INTESMAL CORPORATION SDN BHD,PAKA...pagi interview..petang dh masuk keje..tak xpect lak trus dpt kje..ingtkan intrview je..so NM dtg selai sepingg je..balik keje petang tu..nek balik ke kmmn  amik MY SAYANG..balik trgnu..sbb nk packing2 barang la..mase otw nk balik tu..kete rosak..dengan tiba2..lepas 1,1 mendatang dugaan2 yang DIA bg kat NM..ngan mslh fmly lg..tapi NM cuba u bertahn dengan sokongan dr kakak NM,, IBU EPAN, MUSTIKA a.k.a PZAH, METEOR GARDEN n semua friend2 tu..jutaan terima kasih buat mereka..ALHAMDULILLAH,,NM dpt lalui dugaan tu dgn tenang..tapi dalam kegembiraan dpt keje ni...sekelip mata je dugaan menimpa.. sgt berat sekali..yellah..benar ape yang dh dinyatakan..ALLAH tidak akan menguji hamba2 nye lebih drpd kemampuan hambaNYA..mcm2 berlaku..xperlu la nk diceritakan..sbb 6t takut mengaibkan org..sume dh terjadi..terima dengan ikhlas saje..sesungguhnya ape yang dh terjadi PASTI ada hikmah dr NYA...

Friday, March 25, 2011

KISAH SEORANG YANG DIGELAR ABAH

Assalamualaikum w.b.t…
 Dah lama dh NM tak update blog nim..almaklumla…kat rumah xdek internet..y elok2 ade dh mati..huhuhu…semua sihat ke? Post kali ni bkn pasal pergi KK,,tp pasal len..kne langkah dulu sbb pic2 pegi KK tuh lom dieditkan lagi..huhhuh…hurmmm…nakmo ckp bnyk la…jom terjah…Bisillahirrahmanirrahim.. Pada 24.03.11, NM n ADIK BERADIK ade wat kenduri tahlil untuk arwah MAMA..dah genap setahun BELIAU meninggalkan kami adik beradik..kenduri ni sekadar untuk mengingati..walaupun kecil2an..tapi ia dah cukup bermkna buat BELIAU dan membuktikan bhw kami adik beradik tak pernah lupakan BELIAU walaupon sedetik..Mase nk wat mjlis nim..mmg bnyk sgt hlgan n cubaan NM tempuh..salah satu nye..23.03.11, “abah,org nk wat tahlil untuk arwah MA ni..abah nk wat ke x?”..HAMPA!!..tiada sebarang jawapan dr seorang yang digelar ABAH oleh MAMA dulu..ye..mgkin “MAMA” sdh tiada dalam kamus hidupnye..”hurm..xpelah”,NM menuju ke bilik dgn hati yang sebak+kecewa dan masih menunggukan jawapan..tambah lagi, dengan xda penganggkutannya..kete masuk bgkel sbb nk repair sume..mklumlah..kete org tua…kete lama..tp xkisah la yang tu..,sbb dengan jasa baik n prihatin TEH n AYAH TEH..dpt la NM pegi beli brg2 keperluan untuk majlis tahlil itu ngan BUSU..sdg duk pilih2 barang tu, sempat lagi wat kire2..sbb dlm beg NM ade rm150 je..,tu pom duit dr IBU EPAN yang sapot untuk semua mjlis nih..lam hati kata,harap2 cukup..NM dah mcm belangkas…xduk diam dh..dh balik dr beli brg2 NM lakukan tugas untuk masak mkn tghhri..rushing giler sbb takut ADIK blik skola mkn nasik..takut xdan.. sdg duk masak2 tu.. ”Asslamualaikum,2,3x”.. “Waalaikummussalam,teh.. ingt sape td..masuk la..”..TEH tolong bantu2 mane yang patut..lepastu NM pergi ambik BUSU n FAMILY bwk dtg umah..sbb BUSU tukang masak..lam kol 4:00pm tu..dh start memasak..mase tu kedengaran moto park kat umah..upenye ABAH blik dr kje..rushing giler..balik2 trus mndi2 sbb nk balik kemaman..wat pmbaca sume,kalo nk tahu..ABAH skrg dh ade jadual..mggu ni ABAH balik kemaman..minggu ldepan org kemaman balik kat UMOH YANG BURUK+HANYAR KUBANG ni...tnye mkn xag,dia jwb mkn dh..tnye nk air ke x,dia jwb xnak…ok,xpela yang tu..smpaila dia bergerak keluar dr rumah…xsepatah pom terdengar suaranye untuk bertanyakan tntang majlis tu..hancur luluh hati..sebak,sedih,.mula terpancul semua pertanyaan..ADAKAH MAMA DAH XDE DLM HATI ABAH?ADAKAH TELAH MATI SUME CINTA MEREKA?ADAKAH MAMA DH TIADA MAKNA UNTUK DIA?,,jatuh berderai butiran2 mutiara yang keluar dr kelopak mata ni.. xsanggup menahan…xkan la ari ni jgk  nk balik kemaman?esok kan ade?tggu la lepas sume mjlis ni selesai..hurmm… xpelah..kuatkan hati,cekalkan hati..ikhlaskan semua n berharap mjlis ni berjalan dgn lancar…jam 5:30pm…bihun Singapore(menunya) siap dh masak..tggu nk kne packing la..tp hold dului sbb NM nk kne g kat PRINCESS ANIS kat asrama nk hantar brg2 dia..adik yang terpaksa korbankan sume..semata2 kne duduk asrama..dulu hr2 dia call NM ckp nk balik..xnak duk asrama..tapi berkat dr semua kakak2,adik beradik len,sedara2 y nasihatkn dia..ALHAMDULILLAH,dia dh seronok duk kat asrama..xpe la ANIS,bertahan la untuk sementara…belajar molek2 ye..7:30pm dh siap sume..mknan pom dh dihantar ke SURAU HAJI MUDA dan Alhamdulillah..semua mknan habis..mgkin berkat dariNYA..ALHAMDULILLAH..akhirnya mjlis tahlil tu berjalan dgn lancar..jutaan TERIMA KASIH wat semua yang dh tolong NM..bagi pihak adik beradik NM,terima kasih buat BUSU n FAMILY,TOKMI,THE n FAMILY,ABANG n FAMILY,ADIK BERADIK,AJK2 SURAU dan wat SEMUA YANG TELAH JAYAKAN MAJLIS INI..ALHAMDULILLAH..


WARKAH BUATMU ABAH..

“ ABAH..bkn niat dihati ni nk memburuk2kan abah..tp skrg di blog nilah sume crite2 kehidupan org..org citer lam nim..seburuk2 ABAH pom.,.tetap ABAH y org hormati,sygi,cintai n sanjungi..ABAH yang slama ini cr duit untuk kehidupan kami adik beradik sehingga hari ini..kalau bukan dr hasil penat lelah mu..mgkin hr ini kami dh xdpt nk lihat dunia..hurmmm..ABAH…Ma adok dh ke lam ati ABAH?WALAUPON SEBESAR ZARAH?ye..org tahu..dulu abah kawin ngan MA bukan atas dasar CINTA,tapi atas dasar oeg tua yang nk ABAH n MA disatukan..tapi ABAH n MA dh hidup bersama dh 28TAHUN dah..dah 9 org anak2 yang dikurniakan..xkn tadok sikit pom ase ingt kat ARWAH MA?ye kami tahu..yang pergi watpe nk kenang lagi kan?tapi sekurang2nye..ingt la..MA bnyk sgt dh berkorban u kite sume…ingtla MAM walaupom untuk sesaat..org MOHON..tapi dulu,ABAH n MA senang sama2..susah sama2…dulu kalo xcukup duit MA berniaga ape aje smata2 nk bntu abah…tp bila dh senang sikit..dh boleh bernafas ngan lega..MA xdpt nk rasakan sume kesenangan tu..MA pergi dulu ,ABAH..hurm…dulu mase MA dh xde..status abah DUDA,,tp tidak lagi sekarang..ALHAMDULILLAH,status ABAH…SUAMI org..pani mgkin ABAH dh tak sunyi..ABAH skrg dh ade 2 periuk nasik y ABAH kne tanggung..kami tak kisah..kami ikhlaskan semua tu..mgkin jodoh abah,tak siapa dapat lawan ketentuanNYA..tapi kami pinta sedikit perhatian dr ABAH…kalo bkn untuk org pom..untuk adik2 yang kecik lagi tu…y xtahu apa2…xpaham apa2..dulu org ingt g,,sokmo ABAH baloh ngan MA kalo adop duit..tp kami tak paham..kami sering slhkan MA sbb ngamok n bleber sokmo…tp skrg bila dh tiada..kami paham knape MA gtu..MA nk sngkan anak2..bila tiada lagi BELIAU kat mukla bumi ni..baru kami mula nk hargainya..dan kami xmahu kesalahan ni juga kami lakukan terhadap ABAH..oleh itu..kami cube sedaya upaya untuk beralah..memahami kedaan ABAH,,,walupon dlm hati kami ni..sakit yang amat sgt..:(..ABAH,dulu masa ngan MA jauh skali kite 1 family nk merasa mkn @ dinner kat kedai kan…3,4 bulan ade skali kot..apetah lagi nk melancong jauh2,.,,habis jauh g SEKAYU je la..tu je tmpat y org ingt mase kecik2 dulu kite g..tapi skrg dh lain..ABAH dh punya family sdri..mgkin lam sebulan tu 3,4 kali mkn kedai kan..xpelah..xkisah la..yang tu hal abah..kalo ABAH rase ABAH dpt menyenangkan semua org dgn cr tu..truskan lah..biarlah kami adik beradik kat cni mkn hati,pendam perasaan..1 lagi y org nk luahkan..hari org balik dr SABAH..mlmnye tu smpai kat umah..xde pom ABAH tgur ke…org hulur mknan pom wat dek je..xpela..tau dh pesen abah guane…soknye lepas org kemas2 umah..dapur dh bersih sume…tnye plok ABAH ke org,org wat balik mnde dr SABAH…knape x dr mlm tadi je tnye?ke sbb dh tgk rumah molek..licin,bersih?xkn la 3 minggu org tadok rumah,rumah jd hanyar kubang>kang kak mr jugok?PERMAISURI HATI abah pom balik hujung minggu…xkn la xjage,,xbersih?dgn dapur berlemin nye…dgn bawah sink berair skali..hurmmm..hok gni la nk wat org lagi berat hat ink kje jauh2..xsapa sebulan kot tggal..rumah dh macam kapal pecoh..adik2 pom xterurus..harapkan KAK je ade cni.kalo tadok..tadok sape nk cre mkn minum ADIK2..Hurmm..gni r sng ABAH op…bia org adik beradik r cre adik2…duduk kat lain..ABAH g La ngan keluarga baru ABAH tu..org ingtkan  dah pás ABAH kawin..leh la org ringan beban sikit,,tapi tetap sama..malah lebih truk dr keadaan asal..ade baiknya ABAH xpayah kawin2 pom..senang..xpayah kne jage 2 periuk..duk ke hulur kehilir..tapi yelah,nk wat gane dh ..seme jadi dh..slame ari ni..org ikhlaskan seme y dh org wat..cume org mitok..abah bg la perhatian ke adik2..balik kmmn gtu gok..abah balik sorang2 je sane..adik2 xbwk dh..sian ke ADIK EMY...ye kan kecik ag..xsalah bwk dia sorang..dia pom duk sorang2 kat umoh..AKIM ,ANIS tadok dumoh,,.harap ke NANA n APIH je la ade dumoh..ye pom nk kawan..hr2 ye puasan jugok..xdok kawan..Hurmmm..xpe la ABAH…doa kami adik beradik supaya ABAH n FAMILY ABAH bahagia la smpai akhir hayat..MAAFkan andai ade yang wat ABAH terasa..@ wat terluka..bukan niat org nk memburuk2kan sesiapa..cume nk luahkan ape yanmg ade dlm hati ni..nk luah depan2..jauh skali..bia org berbicara ngan blog ni pom xpelah..sekurang2nye BLOGni peneman susah senang org..SELAMAT BERBAHAGIA..”


P/S:…(harap sume bersabar membacanye ye krn NM juga xmmpu untuk menulis lagi bertemankan airmata..sabar NM..sabar…ade hikmahnye nanti..)

Wednesday, March 16, 2011

++ EKSPRESI ♥ PERASAAN ++

Namn tanak citer banyak..korang tgk je emoticon2 yang ade kat post nim..sume menggambarkan perasaan namn tika dan waktu ini..1,2,3,4 HEY HOO LETS GO!!

EXCITED!!!!tau kenapa...?huhu...1st my MR.IPH nak jemput CAYANG dia nih balik kampung la..2nd, mood nk jelajah KOTA KINABALU,3rd mood nak shopping..
HATI BERBUNGA!!kenapa??sebab xsabar nk jupe my MR.IPH dah 3weeks kot xjumpe...RINDU AMAT!!
mood SHOPPING..to MR.IPH..siap2kan diri ye..yang penting..poket tu kasi penuh la..rabak pon xpe.

mood TRAVELLING..nak g KOTA KINABALU SABAH...xpenah smpai lagi..tu yang xcited giler nih..ohhoohohho


dan AWAS!!kalo kehendak saya tak dituruti..balik sorang2 kampung..nak duk SABAH smpai bila2..ahakzz..:D..hihihi..xde r..gurau je bang...

♥♥♥♥


Sudaaaa...hehehe..tggukan pic2 journey kami ye♥.THANKS GIVING for IBU EPAN n FAMILY...LOTS of KISSES fo u ollss..

Monday, March 14, 2011

++ GELAGAT LITLE BEE ..ERFAN DARWISYH..++

Ni sume adalah video2 keponakan kesayangan namn...cayyyaaannnngggggggggggg dia..nakal..tapi BIJAK!!!

time nih ngah makan ubat...




ni video mase demam.n nak belajar tulis ABC..tapi ACHIK kacau:).trus koyakkan buku..

tengok pororo...salah 1 katun peberetnye

marah sbb rekodkan dia:)


dengkuran HEBAT!!ni time demam..FLU lg

Sunday, March 13, 2011

++ TIKA SAYA LAPAR ++

get ready to eat!!lets GO!!
YUMMY!!!
Haaa...memandangkan ari nu duk sorang2 je + lagi rase mcm perjalanan hari ini terlalu lambat...dh xtau nk wat pe dah..dr pg tak mkn..ase mcm mls mkn..tapi bila dah LAPAR..mnde2 ni lah yang menjadi santapan SINGA LAPO!!hihihi...makanan yang amat menyihatkan!!bertambah gemok la..6t nek flight..xmuat seat..hahaahah...jom terjah ape yang namn mkn!:)!banyak tau...antaranya seperti list di bawah:
  • CADBURY SNACK 6 FLAVOUR
  • CADBURY GOLD
  • KINDER FRIENDS
  • SMARTIES
  • DOUBLE DECKER CHEESE RING
CADBURY SNACK 6 FLAVOUR
Mcm2 ado..haaahha..
WAHHHHHH...YUMMY!!

++ ALONE ++


Hurrmmm....duk sorang2 je nim..pagi tadi IBU EPAN n EPAN blik KL..sbb IBU EPAN ade kje...tapi sehari je..sok mlm sampai LABUAN...pas diorang berangkat tadi jam 7pagi,aku memulakan tugas...1st,vacum rumah...ruang tamu,bilik,kemaskan mainan EPAN,basuh ken,jemur ken then lipat ken..dah macam maid dah..hahahahaha ...selesai sume keje tu lam kol 10:39pagi...Hadoooiiiiiiiii,ingtkan dah pukul 2 ke,5petang ke..lambat la plok mase ari ni berlalu..


maid import from TRG
RINDU EPAN!!!
hurm...rindu kat litle BEE tu..EPAN la..alamak haih..ni baru EPAN balik kg opah dia tuk 1hari je..lom lagi lame..ntoh mcm mne xtau la aku nim..nanti dh balik semenanjung mesti rindu giler la kat EPAN nih..balik cepat2 ye EPAN!!

Saturday, March 12, 2011

++ BIG HOT DOG a.k.a ......++

Hahahaha..jahatnye aku..yang a.k.a tu..stgh org2 je paham..adoiii...ni nk bgtau nye kan pun..tadi g jln2 la kat UK.jalan2 pastu lapa...g la kedai 1901 food for friendship..mmg padan dh ngan name..ni namn nk tunjuk..betapa besanye HOT DOG yang beliau ni jual..mase nk oder HOTDOG tu..de kjadian yang agak memalukan..akibat dah penat sgt2..nk bukak la air...air COKE..ntah mcm mane..tersembur buih2..nsib bek xramai org kat stall tu..kalo tak malu eden..xleh la ase mnde alah y panjang n besa itu  :)..


name kedainya..
TAXAS TED...yummy2...besaaa tuuuuuu..saya punya
TEXAS TED n CHICAGO BEEF( ibu epan punye)
nanti g mkn lagi...hehe..walaupon besar n panjang..tapi SODAP!!!!

++ FLU ++

FLU oh FLU...
Adoiyyaaaiiii....sbb weather xmenentu ni...kjap2 kne flu2...pastu hilang..then datang balik..ni juga disebabkan oleh 2botol COKE (1.5L)...leh habiskan lam mase 2 hari je...asudahhhhhhh..melarat la...tu la..tebeng ngat minum air sejuk.actually dah lame dh xminum air tu..tahun ni baru sekali minum..heheh...lagi 1,cuaca kat LABUAN ni..jap panas,jap hujan,panas balik..hujan balik..tak menentu...huhuhu

ASHUM!!!

coke2!!


berjaga2 lpas nih

++ TSUNAMI @ JAPAN ++

Penduduk Labuan dan Sabah dinasihat tidak ke pantai

11/03/2011 4:29pm

KUALA LUMPUR 11 Mac – Penduduk di Labuan dan Sabah dinasihati supaya menjauhi pesisir pantai ekoran laut bergelora dan paras air laut lebih tinggi daripada yang di jangka bermula 6 petang hingga tengah malam ini.

Jabatan Metereologi dalam satu kenyataan hari ini berkata, ini di jangka berlaku ekoran gempa bumi kuat yang melanda Jepun tengah hari tadi.


see..besar gelombangnya..sekelip mata je..sumenye hancur..

Katanya, satu gempa bumi bermagnitud 8.8 pada skala Richter telah berlaku di Pantai Honshu, Jepun pada 1.46 petang, 4,434 kilometer dari timur laut Kudat, Sabah.

Bagaimana tiada amaran tsunami dikeluarkan kepada negara ini. – Bernama(Utusan Malaysia)

kalau ikutkan globe nih...dekat dah ngan negara kita MALAYSIA kan...

Tsunami Evacuation Warning.


Sudah..!!..namn ade kat LABUAN nih..cmne ek?harap2 xde pape la...takut giler kot..dapat je brite ni dr IBU EPAN selepas dia pulang dr kje...ase mcm nk pgsan..xlalu nk mkn pom..huhuhuh..harap xde pape...hurmmm...andai la ditakdirkan gelombang Tsunami tersebut melanda daerah sini..and namn adalah salah 1 mangsanya..blog nim xkan ade update2 lagi...AMAPUNKAN segala DOSA saya ye..huhuhuu...TAKUT!!!YA ALLAH...SELAMATKAN DAN LINDUNGILAH KAMI..AMIN..


NOK BALIK DUMMOHHHHH..!!




Thursday, March 10, 2011

++ KASUT OH KASUT ++

Aiiii...ni nak citer bab kasut plop..sedang duk cr flat shoes kononnye lah nk wear mase nak  jalan2 ke KK nanti,same ngan IBU EPAN ..ade la terbuka 1 blog nih..plik2 sungguh la kasut2 dia...bijok2 jugop ye designer2 yang reka kasut2 tuh..apekenbenda la omputih nim..reka macam2 pesen kasut la...and severals yang amat sangat tertarik..hahah..jom kite terjah...n wat sape2 yang ase nk try wear tuh..leh la order ye...hahahah..tp xtau r ngan sape..


sofa
haaa..comelkan..:)bar punye krusi..
yang ni bentuk bahagian kaki manusia..xkuasa I nk pkai...hahaha
lasum pisang...ohhoohoh
sudah!lastik uuuu
tounge!!
stroller ke ape nih?
2 in 1...


kenyataan dalam blog tu..designer nya adalah KOBI LEVY ntoh la sape makhluk tu..xknal staram la..tapi y penting..dia nih mmg designer y otok bijop r.. :)

++ JODOH & SYURGA CINTA++


     Jodoh seperti rezeki, ia telah ditentukan. Namun, kita tidak tahu apa yang telah ditentukan oleh Allah. Dengan berpegang pada hakikat itu kita diperintahkan-Nya agar berusaha. Carilah jodoh yang baik, carilah rezeki yang baik dengan jalan yang baik juga. Siapa jodoh kita? Berapa banyak rezeki kita? Dan bila? Itu bukan kerja kita. Itu ketentuan Allah. Milik kita hanya usaha. Jadi, berusahalah dengan baik, Allah pasti tidak akan mengecewakan kita. Wajib menerima takdir tidak menolak kewajiban untuk mentadbir.



Tiga jenis jodoh.


  1. Jodoh dari Syaitan : berkenalan, berpegangan tangan, buat maksiat, mengandung lalu bernikah.
  2. Jodoh dari Jin : berkenalan, bertepuk sebelah tangan, lalu dibomoh dan disihirkan sebelah pihak sampai tunduk mengikut kemahuan lalu bernikah.
  3. Jodoh dari Allah : cinta berputik, masuk meminang dan langsung bernikah, itulah SYURGA CINTA.


Haaa.....ni doa nk percepatkan jodoh..nk hafal doa ni...nk soh percepatkan jodohku..huhuuh...(GALOP LA PULOP)....hihihi..bukan pe...xsalahkan kalo berdoa...seiring dengan usaha kite sendiri...memang la...org cakap,setiap yang hidup atas muka bumi ini..ada pasangannya sendiri..dah tertulis oleh-NYA


"Allahumma Sakharli Zaujan Wayatazauwajubi,Wayakuna Sohibanli Fiddunya Wannajah,Rabbi La Tazarni Fardan Wa Anta Khairul Warisin~"

Jom pakat2 baca Doa ni..Doa tuk d'percepatkan Jodoh ♥."

nah...korang y len y same cam namn..leh turut hafal doa ni..pas smyg jgn lupa selitkan doa nih k....


10 Pertanda Si Dia Jodoh Anda


Senang bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita.Semakin hari semakin sayang kepadanya.Kita senantiasa tenang, gembira dan dia menjadi ubat kedukaan kita.sebaliknya.Rasa senang sekali apabila bisa bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya.


Terima kita apa adanya
Apapun kisah lalu yang pernah kita lakukan, baginya tidak masalah. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya. Tidak perlu menyimpan rahasia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

Sentiasa jujur
Dia tidak mempermasalahkan apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum dan norma. Sikap jujur akan hadir padanya dan akan menarik hati kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati.

Percaya
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu kita utarakan padanya agar dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berkasih, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka merasa aman apabila memberitahu rahsia kepada kekasihnya dibandingkan teman.

Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta kekal dalam jangka waktu yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan dia perlu memberi kerjasama melakukan suatu urusan. Segala urusan yang dilakukan perlu ada keikhlasan membantu pasangan. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama.

Memahami diri kita
Bagi pasangan yang jodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Walau saat kita sakit, berduka, dia akan hadir menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia akan menjadi penolong. Pasangan yang ideal adalah sentiasa bersama melalui hidup ini di kala suka maupun duka, di saat senang dan susah.

Tampilkan kelemahan
Tiada orang yang sempurna di dunia ini. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahasia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

Bebas Tanpa Penipuan
Kekasih kita itu bersikap ceria dan tidak pura – pura. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, berbicara,ketawa,makan dan minumnya. Apakah ia spontan?tidak kelihatan canggung? Kalau ia nampak kurang senang dengan keadaan itu, berkemungkinan besar itu cuma lakunan.

Kata hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Tuhan indra keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan indra batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan.

Mimpi
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Manusia hanya perancang di pentas dunia. Adakalanya, dalam memainkan peranan kita di dunia, kita diberi petunjuk melalui mimpi. Mimpi tak selalu menjadi bunga tidur. Yakinlah bahwa mimpi terkadang membawa hikmah tertentu pada diri kita. Ingat, sejak dulu manusia ada, mimpi selalu membawa petunjuk.



Setakat mana kebenarannya hanya ALLAH sahaja yang tahu..yang mampu kita lakukan adalah berusaha dan terus berusaha...berdoa dan terus berdoa dan akhirnya berserah pada-NYA..WALLAHUALAM...
selamat bertemu jodohnye...hihihihi

Wednesday, March 9, 2011

++ YANG PERGI TAKKAN KEMBALI LAGI ++

KASIH IBU SAMPAI KE SYURGA,KASIH AYAH TIADA TANDINGANNYA...

TERIMA KASIH MAMA

PERMAISURI HATI KAMI
                     

25.03.2010,11RABIULAWAL1431H 18:42 pm, HOSPITAL BESAR SULTANAH NUR ZAHIRAH,KUALA TERENGGANU...insan tercinta pergi untuk selamanya...BONDA kepada 9 orang anak ini seakan tidak dapat terima pemergian mu..Tangan yang menghayun buaian tika tidur, yang menyapu airmata tika sedang derita,yang membelai tika perlu dimanja, yang merawat tika sakit, yang memasak tika lapar, yang memeluk tika gembira..kini tiada lagi..sudah hampir 1tahun tangan tersebut tidak lagi menghayun buaian,membelai,memasak dan memeluk..MARAHmu tandanya SAYANGmu kepada kami...leteren dan amarahmu kini tiada lagi kedengaran..terasa seakan terngiang2 gelak tawamu,pekikan suaramu melarang,meleter,dan menasihati kami..tetapi semua itu adalah ilusi dan khayalan kami kini..1 tamparan hebat buat kami dengan pemergian mu..walaupun telah setahun BONDA meninggalkan kami..tetapi terasa seakan baru semalam kita besua,berjenaka,berbual..sungguh cepat ALLAH memanggil mu..ALLAH mengambilmu dr kami...BONDA,ampunkanlah semua dosa anak2mu...kami akur...kami telah banyak melawan cakapmu,tidak mendengar nasihatmu,dan apabila kamu telah tiada,,sedarnya kami bahawa pemergian mu 1 KEHILANGAN yang besar..KASIH SAYANGmu tiada tandingan nya...tidak dapat ditukar ganti..
     

MERINDUINYA
       

WARKAH BUAT MAMA...

[ MAMA...
       org mitok maap banyok2...org tau org saloh ngan MA,org dah bnyak sgt wat silap..lenim org yang jage rumah..jage makan adik2..adik2 sekoloh molek blake...sona skoloh bukit tunggal,anis n akim skoloh asrama..emy skoloh duyong ag...MA...abah kawin len dh lenim...tapi MA xdpt diganti..walaupun punya MAMA baru..tapi xsama..hari2 duk kat rumah,kalo hari sekoloh...org sunyi ngat duk kat umoh...kadang2 mai teringat..ade jugak sedara2 yang tanye..."xtakut ke duk kat umah sorang2",,org jawab DOK..sbb org nk MA sentiasa ade...walaupun org xnapok MA...tapi MA napok org kan?org n adik bradik len dah wat yang terbek u adik2..KAK,ABANG,IRA,APIS,NANA,ANIS,AKIM n EMY sume rindu ma..walaupon kami selalu wat MA sakit ati..tapi kami SAYANGKAN MA..sampai bile2..

    MA..anis sokmo rindu kat ma...dia yang paling manja kan..sokmo dia nangis..kekadang org de terbaca notes2 kat hp dia...dia kabo ye rindu MA..ye kabo ye nk ikut  ke alam sane..MA tahu dok?MA tinggal kami sume adalah 1 KESAKITAN,KEHILANGAN,KEDUKAAAN yang xleh ungkapkan ngan kata2..andailah ditakdirkan boleh tukar mase tu,...org nak ganti tempat MA..org beso dah..tau pkir dah..leh jage diri dh..tapi adik2 kecik ag...sume perlukan KASIH SAYANG dr MA lagi..byk sgt mende y berlaku lepas MA pergi..semuanya diluar kawalan..dan org pom hampir xkuat untuk lalui kehidupan seharian..apetah lagi adik2..mereka masih memerlukan kasih sayang dr seorang yang dipanggil MAMA..mereka masih lagi memerlukan didikan,tunjuk ajar,nasihat dan semangat serta dorongan drmu untuk teruskan hidup...

INSAN YANG TAK MUNGKIN AKAN DILUPAKAN
                        

    MA....kami sume harap MA akan tenang kat sane..walaupon org len xingt kat MA..tapi kami sume adik beradik sentiasa ingt kat MA..kat lam hati kami...xdok ruang untuk orang len ganti MA..MA jagalah kami dr jauh ye..DOA kami sentiasa mengiringi perjalanan MA kat sane..AL-FATIHAH:'(]


PUISI BUATMU BONDA

Ku masih bermimpikan,
Hilai tawa itu,
Walaupun hanya sesaat,
Ku merasakannya
Kini yang tinggal hanya pusara sebagai penawar bisa ini,
Agar bercahaya,
Aku mampu berdoa,
Ini takdir yang maha Esa
Terbayang kenangan indah,
Tika bersama,
Keluhuran di wajahmu,
Ku kenang selalu
iTulus hati ini
Rindu yang telah pergi,
Membawa satu memori,
Tertitis airmataku
Memandang potret wajah dirimu

Sunday, March 6, 2011

++ santai2 depan TV -PORORO- ++

ni ha PORORO


Haaaa...ni namn nk citer...IBU EPAN ngan epan tengah bersantai menonton salah 1 rancangan katun feberet epan niha...nme dia PORORO the litle PEGUIN..hahahaha...cute giler kot PORORO ni..mcm EPAN...hahahahah..tapi y bersungguh2 nye...si IBU EPAN ni haaa...pas tgk PORORO epan pom tido..




ni kawan2 PORORO:)



p/s:adop mnde nk update..tp tgn ase cam gatal nk tulis mnde je lam blog nih...:)

BHAHAHHA...BONGOK!!!

Hahahah..kakor la..today 5/03/11...suatu petang y hening...kebosanan y amat sgt..pahtu op2..g la jalanan kat UTAMA JAYA(salah 1 "shopping mall" kat daerah Labuan)..nak di jadikan criter la...tujuan utama nk beli mnde len..pahtu ade la satu suara.."jo,jom beli B**U ****M"..dengan senang hati jawab..'jom,lawo2 ke?muroh2 ke?"hahahha...masing2 borong 2 set...punye la lame nk pilih mane y btol2 berkenan....pas siap2 pilih tu...ade lagi 1 suare mommy lion ni...

-jo,mu g baayor(sambil mghulurkan barangan terrsebut n nk amik epan dr dukungan)

-mu r g bayor..(epan xsambut tgn ibu dia...tamoh dukung ngan ibu)
-mu r g bayor...aku malu..ramai dop org kat cashier..?
-adop...g r..malu nde gop..ade blake..hahahaha

Sampai kat kaunter buat Q..1 item tu xde tanda hrga..sambil cashier tu angkat item tersebut..berinteraksi ngan pekerja lain..untuk menanyakan hrga item tersebut...

Sambil dukung epan y tengah bunyi "Fish..Fish...Fish"..ade lagi suara kedengaran..
-mai r duk cni...
-:D...tak layan..hahhaha..
trus berjalan menuju ke tangga..

tpn namn berbunyi..Cuek..cuek(bunyi msg)
1 new msg from F_ira
(time kitee masaloh la plok..nggeeee~~~)

dah malu tahap cipan..hahaha..saje je cashier tu angkat tggi2 item trsebut..nak kabo nye bahawasenye kami membeli item tersebut dengan bnyk skali..hahaha...smpai lam kete ketawa xingt dunia..hahahaah...

p/s: tamoh g dh UTAMA JAYA...hahahahaah....malu2...hahahha...ira..jadikan kite dua..hahah..smpai ke epan pom nk 1...hahahaha...
LABELS:18SX..hahahahahahah